Saker man inte tänker på

Jag antar att inte ens ni hemma i Sverige har undgått att veta vad orkanen Sandy ställt till med här på andra sidan Atlanten. Men jag tänkte berätta om några saker som antagligen inte svensk media pratar så mycket om. Helt enkelt saker man inte tänker på som blir jobbiga efter något sådant här hänt. För att vara ärlig hade jag aldrig ens tänkt på allt detta innan den här veckan heller, så känn er inte ensamma!
 
Har ni någonin tänkt på hur mycket vi använder el egentligen? Det blir ganska så självklart nu när man knappt har någon. I ett hus är det ju ganska så lätt att tänka ut vad som behöver el. Det mesta kan man komma runt och leva utan i stort sätt. Men när en hel stad, eller som nu när större delar av stater är utan el, då blir det en helt annan historia av det hela. Nu är det ju dock inte bara att vi står utan el, det är ju mer till denna histria än det. Men för att få upp ögonen lite för de problemen som man kanske inte tänker på direkt när man hör om hur vi har det här så tänkte jag nu måla upp det lite mer svart på vitt.
 
Hur många av er betalar med kort när ni köper något i en butik? Antagligen 9 av 10. Här i USA är jag nog ganska så ensam om att betala med pengar i affären faktiskt. Men utan el går det inte att betala med kort i affärerna.. Då tänker ni säkert, gå och ta ut pengar i bankomaterna då. Problemet är ju bara att de fungerar inte heller. Ingen el och inga banker öppna gör att har du inte cash hemma i byrålådan eller gömt under madrassen så står du utan pengar. Något inte ens många amerikaner tänkte på innan stormen drog sig hit.
 
En annan liten detalj man kanske inte tänker på har med affärerna att göra. För de har ju inte heller någon el, vilket i sin tur gör att de varor som behöver hållas kalla inte kan hållas kalla. Det i sin tur leder till att butikerna inte kan sälja dessa varorna under några längre perioder. Med vissa grejer gör det ingenting då t.ex. mjölk just nu är det svåraste att få tag på. Har idag varit i fyra olika butiker och inte en enda hade en droppe mjölk kvar. En annan sak som hör till affärerna är ju att de inte har någon belysning. Så det är lite läskigt att gå runt där inne med ficklampor! Nu har många affärer fått generatorer som håller en viss belysning igång och några kylar, men det är ju långt ifrån en välfungerande affär.
 
Sen till sista grejen som är något som påverkar allt, vilket är något så konstigt som bensinen. Och nej, det har inte med priset att göra, utan med tillgängligheten att göra. Just nu är alla i enormt behov av bensin. Inte bara till sina bilar utan också till de som är lyckligt lottade att ha en generator som förser huset med el i vissa delar. Då det fortfarande är väldigt svårt att ta sin fram på vägarna har flesta bensinmackarna fått stänga igen då de inte kan få några nya leveranser och inte längre har någon bensin kvar. Så de som fortfarande har bensin kvar har köer som i vissa fall aldrig verkar ta slut. Under dagen idag var det vissa bensinmackar som hade en väntetid på 4-5 timmar för att få bensin. Men ingen kan åka därifrån för de behöver bensinen för att ta sig vidare. Och med tanke på hur vägarna ser ut och hur många vägar som fått stänga p.g.a skador och träd som blockerar, så kan man inte ta närmaste vägen till någonting längre. Det påverkar också förbrukningen av bensinen.
 
Ja det här är som sagt bara några saker som gör det hela lite mer komplicerat. Men som jag sagt förut, vi har det långt ifrån värst just nu. Vi är otroligt lyckligt lottade och det gör att saker som dessa inte känns som några världsproblem. Det är jobbigt, men inte mer än det. Vi är glada att vara vid liv!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Anna Palmqvist

RSS 2.0